Corregudes de Joies

    Corregudes de Joies

    Corregudes de Joies

    Corregudes de Joies, tradició i modernitat

    Les Corregudes de Joies són una tradició pròpia de les festes dels pobles de l’Horta Sud, que actualment sols es manté viva a la pedania de Pinedo, de la ciutat de València.

    Amb una tradició de més de 150 anys, consistia en carreres «a pel», sense cap muntura, dels cavalls que s’utilitzaven en les feines agrícoles a les extenses hortes dels pobles del sud de la ciutat. Els guanyadors s’enduien «la joia», que és un mocador de seda que penja d’una corona de llorer, que es regalava a la persona estimada en finalitzar la carrera.

    Les Corregudes de Joies són un exemple de respecte a la tradició adaptada als nous temps, on les dones han guanyat un gran protagonisme en els darrers anys com a amazones.

    Corregudes de Joies, cultura del cavall a l’horta

    Cal recordar que aquestes carreres de cavalls formaven part de les festes patronals de quasi tots els pobles i pedanies de l’Horta Sud, però actualment només es continua amb la tradició a aquest nucli urbà de València

    Antigament es feien a la Carrera del Riu, camí tradicional des de València al Saler, avui baix la CV-500. Amb les obres del «Plan Sur» megalòman obra del franquisme per solucionar els problemes d’inundacions de la ciutat de València, desaparegué una gran part de l’horta al sud de la ciutat, ocupada pel llit Nou del Túria i la xarxa de noves autopistes que l’envolten. Aquesta obra faraònica va ser per als veïns de Pinedo i altres pobles del sud de València sinònim de la ferida mortal a la seua part de l’horta i a part de les seves tradicions vinculades a ella.

    Actualment, perquè no hi ha un altre espai idoni, és celebrem a la platja, a la Creu de Conca, coincidint amb la Festa Grossa de Pinedo, al mes d’agost. Els antics cavalls de treball a l’horta han estat substituïts per cavalls de muntar, això sí, «a pel» i qualsevol major de 16 anys pot participar. . Els genets i les amazones recorren, a lloms dels seus cavalls sense cap muntura, 700 metros de platja, i es baten en duels eliminatoris per a obtenir el trofeu.

    Corregudes de Joies, BIC

    Els organitzadors són l’Associació Corregudes de Joies i Sant Antoni Abad de Pinedo, amb la col·laboració de l’Ajuntament de València. Aquesta tradició està en procés de ser declarada Bé d’Interès Cultural Immaterial per la Generalitat Valenciana. 

    Comentarios cerrados.